Első körben arra készülj fel, hogy semmire ne készülj előre. Óránként változik a holnap és a ma, rendezvény, túl sok asztalfoglalás, vagy vidékre kell menni áruért és borul minden, amit elterveztetek. A gyerekek megtanulják, ha ma elmegyünk fürdeni, akkor az azt jelenti, ma csobbanunk egyet, ha nem lesznek sokan, ha nem kell kitépnem valamelyik kollégámnak a szívét a pályán, ha nem hívtak, hogy megvannak a kis szopósmalacok, vagy a bárány, vagy a répa, vagy… A séf jelenléte a háztartásodban akkor biztos, ha alszik és kikapcsolta a telefonját. Felkelni nagyon nehezen kelnek fel, mert szinte minden nap a simgörbéjük, ha beraknánk őket a népszerű játékba, vörösen izzana, olyan fáradtak. Ha beteg akkor se jobb, mert nem marad otthon, mert nem lehet, az étterem indul, be van osztva. Fájdalomcsillapító és mindenféle vajákos szarok, amit egymásnak ajánlanak. Kávé vénásan bekötve és napi 3 doboz cigi a konyhában, bár olyan rohadt meleg van, hogy gyakorlatilag a tüdőből gőz jön ki.

Az egész életed izgalmas, váratlan események sorozatává válik, amiben már a tegnap se biztos. Amikor kimentem a gyerekkel a játszótérre, egy fiatal nő állt mellettünk a gyerekével és nyomogatta a telefonját. Figyelme csak akkor fordult felém, amikor kérdezte a lányom, mikor hívjuk fel apát és én azt válaszoltam, még megy az ebéd, majd két óra múlva. Innentől egy soha nem látott barátság alakult ki 2 perc alatt, amik csak olyanok között jön létre, akik pontosan tudják a másik mire gondol, amikor azt mondja, ebből élünk.

 

Ebből élünk, állandó szállóige, amikor már kész vagy és utálod az egész rohadt éttermet és irritál, ahogy a kollegáival cseverész, mindenféle hülye témáról. Nem érted, hogy miért kell felhívni a séf párod, hogy mennyi hülye kovász kell a házikenyérbe, amit már hónapok óta sütnek az étteremben. Rohadtul unod az egészet és legszívesebben az egész éttermet felrobbantanád, mert egész nyáron otthon rohadtatok. Aki utazott, az ő volt, mert kimentek külföldre körbekajálni Franciaországot, mert ebből jön az ihlet és a tapasztalat. és ebből élünk, értsd meg, - mondja -, amikor legszívesebben szét….-d az egész konyhát.

Persze ez most olyan nyafinak tűnik. Nem ilyen vészes a helyzet, ha olyan állat vagy, mint ő és minden mérgedett elfelejted, amikor az étteremről olvasol egy jó kritikát, vagy büszkén mutatod, hol konyhafőnök életed párja. Akit persze mindenki imád, mert nem pakolja magát, jó szövege van, laza és vagány. Mivel a konyhán sem leányregény az élet, mindig pontosan és velősen fogalmaz meg mindent, egy hegyomlás, mert edzőterembe jár, hogy 40 évesen a lába ne menjen tropára és bírja a…. konyhát.

Irigyellek, mondja némely idióta nőismerősöm és legszívesebben azt mondanám, neked erről fogalmad nincs, mert van, amikor itthon főz, de akkor a következő vitánál megkapod, erre se vagy képes. Ha te főzöl, akkor egy idő után már mindenben hiba van, mert egyszerűen nem olyan alapanyagból kotyvasztasz, amiből ő a konyhán.

Amikor még csak beosztott volt, az se volt könnyebb, mert nem csak vele élsz együtt, hanem az összes kollegájával, akiknek a házassága többnyire gajra megy, mert soha nincsenek otthon és állandóan kimerültek. és van amikor téged hívnak fel, órákat beszélnek, majd amikor megkérdezed hol vannak, akkor mondják dolgoznak. Erre neked elszáll az agyad, hogy a párod akkor most egyedül nyomja a pályát. De szereted a kollegáit, mert pont olyan megismételhetetlenek, mint a párod, mert megszállottak. Mert ha bajod van, számíthatsz rájuk, akkor is, ha a társad nem elérhető, mert egy család vagytok. Egy idióta vendéglátós család, ahol mindnet tudsz mindenkiről és minél több évet bírsz ki köztük, annál jobban szeretnek. Mert tudják, ez nem olyan könnyű.

A bejegyzés trackback címe:

https://segitsegsefaferjem.blog.hu/api/trackback/id/tr773155926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása